De gemeenteraad van Grobbendonk keurde dinsdag het reglement inzake het toekenning van renteloze leningen aan crèches goed. Daarnaast wil de gemeente in samenwerking met Kind en Gezin hen maximaal ondersteunen bij de administratieve rompslomp.

'Op deze manier wilt het lokaal bestuur Grobbendonk het aantal opvangplaatsen in de gemeente doen toenemen', zegt burgemeester Marianne Verhaert  (GiB).

'Een tekort aan kinderopvangplaatsen'

"Onze gemeente kent al jaren een tekort aan kinderopvangplaatsen. Slechts 17,90% van de kinderen tussen 0 en 3 jaar kunnen in de eigen gemeente naar de crèche terwijl dit cijfer in onze buurgemeenten veel hoger ligt, namelijk rond 40%.

Het is daarom belangrijk dat we de kinderopvangsector in onze gemeente een duwtje in rug geven om dit cijfer op te krikken en ouders van een voldoende groot opvangaanbod kunnen genieten in eigen gemeente", aldus Brent Wouters schepen van kinderopvang.

'Starters en bestaande opvanginitiatieven ondersteunen'

De renteloze leningen kunnen aangevraagd worden door starters en bestaande opvanginitiatieven. Voor de realisatie van nieuwe opvangplaatsen kan er voor een maximum van 12.500 euro worden geleend.

Bijkomend kan voor bestaande opvangplaatsen bij groepsopvanginitiatieven een bedrag van maximaal 6.000 euro geleend. Deze bedragen kunnen gebruikt worden de investeringen te financieren die opgelegd worden door Kind en Gezin.'